El Turc

El Turc era un autòmat de finals del Segle XVIII que consistia en una màquina que jugava als escacs. Ho feia tan bé i es va fer tan famosa que va arribar a jugar contra el mateix Napoleó (i el va guanyar!!).

Però en realitat El Turc és un perfecte exemple de prototip dels moderns robots, que aleshores eren tecnològicament impossibles de construir.

L’exemple de El Turc és aplicable a qualsevol projecte d’emprenedoria. Quan els enginyers de Samsung van voler saber si els phablets serien utilitzats (o no) van agafar uns trossos de fusta de diverses mides (totes més grans que un aparell normal), li van enganxar una foto ampliada d’una pantalla de telèfon mòbil i els van donar a diversos amics i empleats. Al cap d’una setmana els van preguntar si el gran volum de l’aparell els havia fet deixar el telèfon a casa. En un 30% dels casos, sí, era massa gran. Però en un 70% no. Per tant, van dir els enginyers, podem mirar de fabricar telèfons més grans que estiguin a cavall d’un telèfon i d’una tauleta: Així va néixer el primer phablet. Amb un prototip de fusta. Algú recorda el Galaxy Note 1? Era enorme oi? PC World Australia va dir aleshores (2011) que “Mai seria un telèfon de veritat perquè era massa gran…” …. Avui l’iPhone 6 plus és encara més gran que aquell!!!

ElTurco

Si volem fabricar una app o una web no cal tenir tot el backend automatitzat, només cal tenir un prototip que tingui l’aparença d’estar automatitzat i que generi aquesta percepció a l’usuari. Quan algú faci clic en una icona, el que farem és manualment tot el procés que faria la màquina, així podem testejar la usabilitat, la forma d’interaccionar de l’usuari i també els problemes que haurem de resoldre en el backend.

En el cas de voler crear un nou servei que encara no té mercat, podem fer un vídeo a internet que expliqui el que fem i demanar als interessats que s’inscriguin en una llista d’accés de preferent. Això és el que va fer Dropbox abans de picar una sola línia de codi l’any 2007 amb aquest vídeo:

Espero que la pastilla d’avui us serveixi per anar molt més ràpid a buscar clients i veure la seva resposta.

Jordi Garcia i Serra
Coordinador Executiu del BIE, Emprenedor i fundador del que avui és Vueling

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *