Els 8 consells del líder

Els 8 consells per ser un bon líder

Marc Montaña

Àrea Tecnològica JAVA, Indra. 

Lideratge d’equips

Liderar un equip o grup de treball és una funció en la qual a part de gestionar tasques, recursos i temps de resposta es tracta i conviu amb quelcom més important: les persones. Els integrants de l’equip seran els encarregats de remar cap a un mateix port per a aconseguir la meta final.

Us exposaré una sèrie de consells que us ajudaran a gestionar i liderar un grup de treball:

  • Recursos necessaris i temps mínim.

Un grup de treball està format per un conjunt de membres que treballen per assolir un objectiu comú. El camí que se seguirà passarà per utilitzar el mínim de recursos necessaris i el menor temps possible, sempre garantint les especificacions requerides inicialment.

  • Gestió i coordinació.

El líder o cap del grup de treball serà l’encarregat de gestionar i coordinar a tots els membres de l’equip i guiar-los en tot moment per poder arribar a la meta final proposada, sempre vetllant perquè es compleixin les fites temporals compromeses i en cas necessari, negociar-les per a que reflexin la realitat.

  • Multidisciplinari.

Les tasques que desenvoluparà el cap de grup toquen diversos vessants: la part tècnica, la part de gestió del temps, la part de negociació… entre d’altres; ara bé cal destacar la virtut del carisma i també la dimensió psicològica.

  • Carisma.

Un líder cal que tingui carisma dins del seu equip i sobretot que sigui respectat. Serà l’encarregat de “tirar del carro” en els mals moment, on caldrà que adreci la situació i de gestionar eficaçment tots els recursos. Per això ha de ser respectat per tots els membres, ja que les decisions preses han de ser executades per l’equip.

  • Saber escoltar (tenir mà esquerra)

El tacte i sobretot la vessant més psicològica (saber escoltar, comprendre, encarrilar problemes…) seran un aliat molt important a l’hora de liderar un equip. El cap de grup ha de saber escoltar totes les crítiques que li arribin, tant de dins com de fora de l’equip. Ha de tenir l’habilitat de minimitzar les que siguin destructives per a que no afectin al correcte funcionament del grup i aplicar les constructives per a progressar.

  • Mantenir la tensió justa.

Dins l’apartat psicològic, també és important que mantingui la tensió necessària dins l’equip per a que no s’acomodi. Ara bé, aquesta tensió ha de ser la justa, ja que una càrrega massa important pot fer que la corda es trenqui i l’efecte sigui tot el contrari del desitjat.

  • Cohesió

Com més unit estigui l’equip de treball millors objectius es podran assolir i sobretot amb menys recursos i menys temps. Per això és molt important que estigui d’allò més cohesionat. Un equip cohesionat es caracteritza per la confiança que hi ha entre els membres.

  • Activitats extralaborals

La cohesió i confiança són pilars bàsics que han de ser d’allò més sòlids per al desenvolupament del grup de treball. Per a poder aconseguir-los i reforçar-los es poden proposar trobades fora de l’àmbit laboral (un sopar, un partit de futbol…) o fins i tot trobades informals dins la feina (anar a prendre un cafè, anar a dinar…). En aquestes “reunions” és important no tocar temes laborals i profunditzar en les aficions o inquietuds que puguin tenir cadascú.

En resum, la feina d’un cap de grup no només es basa en arribar a l’objectiu amb el mínim de recursos possible i el màxim benefici per l’empresa; sinó que també es basa en pilars com l’empatia i el tracte amb els membres del propi equip.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *