Els 7 factors d’una Ciutat Emprenedora

Ignasi Belda

CEO Intelligent Pharma

Fa uns dies vaig assistir a una conferència d’un emprenedor català a Silicon Valley. Durant la conferència ens va enumerar els set factors que determinen les condicions òptimes per a que una regió siga un bon lloc per emprendre:

  • Infraestructura.
  • Talent.
  • Oratge.
  • Cultura.
  • Inversió.
  • Mercat.
  • Corporativisme.

Segons ell explicava, Silicon Valley està a màxims en cadascun d’aquests factors. Anem a analitzar Barcelona:

Infraestructura

Bé, en aquest aspecte estem en la franja mitja-alta. Tenim un aeroport internacional molt ben connectat amb Europa però molt mal connectat amb Amèrica i Àsia. Tenim tren d’alta velocitat a Madrid però no a París ni a València. Tenim unes carreteres bones, però totes elles de cars peatges.

Talent

Indiscutible que estem a màxims. Però no perquè ho diga jo, sinó perquè tenim universitats, centres de recerca i escoles de negoci de primer nivell mundial. No cal que els enumere, no?

Oratge

De nou, estem a màxims. És indiscutible que Barcelona és una de les capitals turístiques mundials, en part, gràcies a la seua bona climatologia.

Cultura

De nou, franja mitjana. A Catalunya tenim una històrica cultura industrial i emprenedora, tot i això, hui en dia els nostres jóvens “encara” volen ser de majors funcionaris, per tant, crec que hem retrocedit una mica.

Inversió

Zero. En Catalunya -ni en Espanya- hi ha grans grups inversors que puguen empènyer als emprenedors com es fa a Silicon Valley, Cambridge, etc. (bé, per ser justs, hi ha molt poques excepcions, com La Caixa o Ysios).

Mercat

El mercat català i espanyol té una mida ridícula. A més, per acabar de fer-lo encara menys atractiu, està hiper-fragmentat i cada regió té les seues pròpies regulacions. Sols per posar un exemple, en un país tant xicotet com Espanya tenim 19 mercats…

Corporativisme

Bé, diria que regular. Les patronals fan la seua funció però és millorable.

Per tant, i com a resum, si donem un 1 a tots aquells aspectes on Barcelona està perfecta (Talent i Oratge); un 0,5 on Barcelona està regular (Infraestructura, Cultura i Corporativisme) i un 0 on estem fatal (Inversió i Mercat); tenim un 3,5 sobre 7, o, en altres paraules, un 5 sobre 10.

Això vol dir que, si volem ser una capital de l’emprenedoria encara ens queda mooooolt per millorar…

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *