L’Entrevista – Aleix Ràmia

Estudiant de la Universitat de Barcelona, del doble grau d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques. Però no només això, sino que a més, és CEO d’una start-up molt innovadora, Skibeta, amb la qual a participat a diversos programes per emprenedors. Concretament, l’Aleix i el seu equip, han obtingut el Premi Emprèn!UB 2015, atorgat per la UB.

Hola Aleix!

Abans de començar, felicitats! Guanyador del Premi Emprèn UB d’enguany… com ha estat l’experiència?

Realment, mot positiva. Coincidint a més en ple moment del llançament oficial d’Skibeta al públic, poder guanyar el Premi Emprèn UB ha estat una important reafirmació de la validesa i futur de l’empresa, així com una ajuda perquè segueixi creixent.

A més, del Premi, l’any passat vàreu participar en el Programa YUZZ. En què t’han ajudat aquests programes?

Realment, han estat molt importants per a poder arribar a definir Skibeta i com l’expliquem.

Dintre els nostres caps les idees eren molt clares, però el fet de materialitzar-les en un pla d’empresa concret i en un pitch d’un minut no és una feina fàcil, a més d’arribar a definir exactament en què ens basaríem de totes les idees que teníem per integrar en el projecte.

Parlem d’Skibeta. Com va començar la idea?

Skibeta sorgeix de veure el problema en sí, les cues a pistes. Cap de setmana sí, cap de setmana també, abans de trepitjar la neu, les cues dels forfets, material i classes s’omplien i l’esquiador de dia havia de fer més d’una hora de cues per arribar a tenir-ho tot. No podia ser que això seguís passant en plena revolució tecnològica. I per això vam decidir posar-hi solució muntar Skibeta, la primera i única plataforma online on pots reservar forfet, material i classes i recollir-ho tot en un mateix punt quan arribis a pistes.

skibeta-001

Així doncs, solucioneu un dels grans problema, les cues! Quin és el següent pas?

El següent pas clarament és créixer cap a la resta d’estacions. Abans de plantejar-nos realment i formal noves branques de negoci diferents al problema de les cues, volem estar presents en més estacions a nivell internacional. El que sí estem ja desenvolupant és la possibilitat d’acabar d’afinar aquests serveis per un públic més específic: turistes de la ciutat, que no tenen mitjà de transport propi però volen passar un dia a pistes, oferint cotxe privat des de l’hotel fins a pistes, servei de recollida prioritari amb Skibeta, classes Premium i gaudir de la gastronomia del país.

Obrir el ventall de serveis per donar una experiència encara més completa.

Ara bé, deixem-nos del present i mirem endavant… com us veieu en 5-10 anys?

A nivell de Skibeta, esperem que present a totes les estacions que mai ens haguem plantejat oferint cobertura internacional arreu. Tot i això, estic segur, que a nivell personal estarem “embolicats” amb desenes de projectes més que hauran nascut durant aquests anys, alguns relacionats, altres totalment diferents.

Parlant d’aquest “estarem” … actualment sou un equip de 4 persones. Com us repartiu les tasques?

Tenim bastant definit què fa cadascú. En el fons és un equip nascut, no de “amics que munten l’empresa i ara a veure qui fa què”, sinó pel que aportava cadascú al projecte. Bàsicament l’Enric i el Francesc es dediquen a la part tecnològica (API i front-end respectivament), la Nerea al disseny gràfic i jo a la part d’empresa i comunicació. Ens compaginem molt bé ja que cadascú té clar què fa i què aporta i normalment podem treballar bé de forma molt autònoma.

Com tots sabem, un bon equip és una de les claus de l’èxit!

skibeta-esquia-sin-esperas

Parlant una mica més de tu… Doble grau en Matemàtiques i Enginyeria Informàtica… d’on treus el temps per estudiar?

Com és evident, es complica una mica més el fet d’emprendre per estar estudiant la doble titulació. Tot i això, el fet que tingui aquests horaris tan “estranys” (a vegades matí, a vegades tarda, a vegades matí i tarda amb hores mortes…) em permet precisament molta flexibilitat d’horaris i combinar-m’ho molt millor amb la feina. A més, estar estudiant la mateixa carrera amb en Francesc i l’Enric, els meus dos socis, fa que sigui molt més fàcil entendre la situació de cadascú a nivell d’exàmens, feines, etc. i per tant ens ho podem compaginar molt millor.

Aquí tenim una altra de les claus de l’èxit, una bona organització. Com a emprenedor, invertir temps en el teu projecte es primordial, és com un nadó, necessita d’hores i d’atenció! 

Seguim amb un altre pregunta personal… amb un perfil, aptituds i qualificacions com les teves, ets un perfil molt interessant per les grans empreses… Per què emprendre?

Ara mateix no consideraria res més. No sé si algun dia hi acabaré o tindré relació laboral amb una gran empresa, però ara mateix allò que volia fer era poder aplicar i dur a terme el que em proposava; i el més important, fer-ho tal i com jo volia. En el fons, normalment, en una gran empresa sempre tens gent per sobre i per tant, més exigències. Quan a més, ets exigent amb tu mateix, la combinació pot ser letal!

Defineix en una paraula…

      • Skibeta és per mi… un somni que ha esdevingut realitat.
      • Ets una persona… incansable.
      • Un personatge referent… els meus pares. Pot semblar tòpic, però són realment les persones de qui m’he inspirat i qui m’han ensenyat (i de qui he après), tot allò important que no pots llegir en els llibres.

Quin consell donaries als emprenedors?

Que no es rendeixin. Realment, emprendre és un camí llarg i complicat, siguem sincers, on s’han de superar no només tots aquells obstacles que sempre t’han explicat que et trobaràs sinó desenes més que ni t’imaginaves. Ara bé, un cop passen (i abans del següent!), és un camí no només fantàstic sinó el millor que pots triar per fer.

Per acabar… en una frase: Què és l’emprenedoria per a tu?

És la denominació de totes aquelles persones que tenen ganes de canviar el món que els envolta, costi el que els costi.

Gràcies Aleix!

Aleix Ràmia

Aleix Ràmia

hola@skibeta.com

CEO de Skibeta i estudiant del doble grau d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat de Barcelona